Biyomedikal Mühendisliği Nedir?


Tıbbi cihazlar alanında tasarım, geliştirme, üretim, kalibrasyon, teknik işletme ve bakım-onarım faaliyetlerini kapsayan Biyomedikal Mühendisleri, ar-ge çalışmalarıyla; tıpta doktorların,hastaların karşılaştığı problemler için mühendislik bilgisini kullanarak problemlere çözümler bulan, mevcut tıbbi cihazlara yenilikler katan, teknoloji ve tıp alanında bir köprü kuran meslek dalıdır. Bunlara ek olarak Biyomedikal Mühendisleri yapay organ üzerinde çalışarak üretilmesinde, çeşitli fonksiyonlar eklenmesinde aktif rol oynayan kişilerdir.

Dünyada Biyomedikal Mühendisleri ne iş yapar? 

Dünyada Biyomedikal Mühendislerinin yaptığı iş az önce tanımı yaptığımız açıklamayla paraleldir. Çeşitli cihazların üretilmesine katkı sağlayan, tıbbi sorunları tespit ederek üzerine projeler geliştiren, yapay organların üretilmesini sağlayan mühendislerdir. Yeterli ar-ge merkezlerine sahip olan ülkelerde Biyomedikal Mühendisliği iş imkanlarının fazla olduğunu belirtmek isterim. Söylediklerimi desteklemek adına yüklediğim Şekil 1 ile sizlere ihracat oranlarını gösteriyor. 

Dünya üzerinde hızla gelişen ve geleceğin mesleği olarak gösterilen bu alanda, başarılı Biyomedikal Mühendisleri yetişmek için dünya üzerinde çeşitli yaz kampları düzenlenmektedir.

Ben Biyomedikal Mühendisliğini nasıl seçtim?

2014 yılı YGS-LYS sınavlarının ardından bana göre tatmin edici yerleştirme puanımla birlikte mühendislik bölümlerini araştırmaya başladım. Yaptığım geniş çaplı araştırma sonrası Biyomedikal Mühendisliği detaylarını okudukça “Ben bu işi yapmalıyım!” dedim. Elbette tereddütlerim, endişelerim vardı; bunları çözmenin en iyi yolunun bu bölümü okuyan insanlarla iletişime geçmek olduğunu düşünüp onlarla insanla görüştüm, hepsinin ortak bir cevabı vardı “Dersler aşırı zor, okul sonrası iş bulma imkanı zor, yabancı dil çok önemli her şeyi göz önünde bulundur.” Aldığım geri dönüşler sonunda, bu bölümü seve seve okuyacağıma karar verdim. 2014 yılında hazırlık eğitimiyle Karabük Üniversitesinde başlamış olduğum Biyomedikal Mühendisliği bölümünü 2019 Haziran ayında bitireceğim.

Yorum yapın